Práca z domu – aké sú možnosti home office

Aké práce z domu existujú? A aké pravidlá platia pre home office? Prinášame Vám všetky zaujímavé manuálne aj online práce, ktoré môžete vykonávať z domu.

Práca z domu, tak ako všetko, so sebou nesie svoje výhody a nevýhody. Ak však chcete alebo musíte pracovať z domu, je v prvom rade nutné uvedomiť si, aké sú Vaše možnosti.

Určité formy práce na doma sú vhodné aj pre starších ľudí či mamičky na materskej dovolenke, ktoré si chcú privyrobiť. V prvom rade je však nutné zhodnotiť, či reálne máte dostatok času na takúto prácu. Každá práca – aj tá jednoduchá, so sebou nesie určitý záväzok. Aj v prípade, kedy pracujete z domu, si musíte zvážiť či výsledky svojej činnosti budete stíhať odovzdávať.

Ďalším dôležitým elementom práce na doma je Vaše vybavenie. Potrebujete napríklad dostatočne výkonný počítač či viacero monitorov na výkon rôznych prác z oblasti internetového podnikania alebo pracovné miesto - teda dostatočne veľký stôl a miesto na uskladnenie tovaru, ak ste si vybrali nejakú formu manuálnej práce.

Pri práci na doma, tak ako pri akejkoľvek inej, je nutné sa držať zákonov. V praxi to pre Vás znamená, že musíte zvážiť aj to, akým spôsobom budete prácu vykonávať. Ak sa Vám podarí nájsť zamestnávateľa, ktorý Vás v práci na doma zamestná na trvalý pracovný pomer či dohodu, je to skvelé, no nemusí to byť pravidlom. Práca na doma mnohokrát vyžaduje, aby ste boli schopný vystaviť faktúru pre klienta  a s tým spojené náležitosti. V takom prípade potrebujete mať svoju vlastnú spoločnosť alebo byť samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) alebo živnostník. So založením živnosti alebo s.r.o. si iste poradíte, prípadne existujú spoločnosti, ktoré to za poplatok vybavia za Vás. Nesie to však isté povinnosti, ktoré budete musieť plniť. Je dobré si vopred zvážiť, ktorá forma podnikania Vám bude vyhovovať viac a čo obnáša, aby ste si prácou nespôsobili viac problémov ako úžitku. O rozdieloch medzi zamestnaním a SZČO sme si pre Vás pripravili článok, v ktorom sa určite dozviete viac informácií.

V neposlednom rade je nutné zvážiť aj svoje schopnosti. Ako sa hovorí, nikto učený z neba nespadol a Vy musíte zvládať náplň svojej práce. Tak ako pri štandardnom zamestnaní by ste mali byť schopný spracovať a vykonávať svoju prácu profesionálne a bez vážnych chýb. Porovnajte svoje zručnosti a schopnosti s možnosťami práce na doma a vyberte si takú prácu, aká Vám sadne a nebudete mať pri jej výkone problémy. Zaškolenie v takejto forme práce je o niečo ťažšie ako priamo na pracovisku, preto je vhodné si zadovážiť prípadný materiál na naštudovanie alebo absolvovať kurz.

Aké práce z domu existujú?

Prácu na doma môžeme rozdeliť do dvoch veľkých skupín podľa výkonu. Prvou skupinou sú rôzne manuálne práce. Patria sem zväčša nenáročné manuálne práce, pri ktorých nie je nutné používať špeciálne nástroje alebo nevyžadujú špecifické priestory či hygienické požiadavky, ktoré by vyplývali zo zákona. Patria sem práce ako:

  • lepenie obálok,
  • skladanie hračiek či súčiastok a predmetov,
  • výroba šperkov, módnych doplnkov ako sú náušnice, náramky či prstene, domácich doplnkov či rôznych iných predmetov,
  • šitie a opravy oblečenia,
  • kreslenie ilustrácií a obrázkov.

Pri takejto forme práce je výsledkom produkt, ktorý sa musí dostať ku zamestnávateľovi či klientovi. Musíte preto zvážiť svoje možnosti posielania produktov, napríklad blízkosť pošty alebo zadováženie dopravy na určené miesto či dohoda s kuriérskou spoločnosťou. V niektorých prípadoch sa môžete dohodnúť aj na vyzdvihnutí u Vás doma. Je však nutné si uvedomiť, že ak máte množstvo klientov, s ktorými sa zoči voči stretnete prvýkrát pri odovzdaní tovaru, nesie to so sebou aj isté riziká.

Druhou skupinou je práca cez internet či prostredníctvom počítača. Dnešné technológie nám ponúkajú množstvo príležitostí si takouto formou privyrobiť či dokonca sa ňou živiť. Nevyžaduje manuálne zručnosti, ale to neznamená, že nevyžaduje množstvo vedomostí. Výhodou je, že niektoré tieto práce nevyžadujú vzdelanie v odbore. Mnohokrát stačí absolvovať len niekoľko kurzov a v niektorých prípadoch postačí vlastné nadanie. Internet ponúka aj mnoho príležitostí sa tieto veci učiť samostatne bez nutnosti kurzu. Ak ste samouk, musíte tomu však venovať o niečo viac času a aktívne si vyhľadávať všetky potrebné informácie. Uviedli sme pre Vás niektoré základné povolania a práce, ktoré môžete takto vykonávať.

Možností je naozaj mnoho. Takéto práce sa zväčša vykonávajú vo forme freelancingu – teda zamestnania na voľnej nohe a vyžadujú práve minimálne SZČO. Stretnete sa iste s množstvom nástrah, ktoré so sebou freelancing nesie ako sú nespokojní klienti, ktorých je málo, vysoká konkurencia či klienti, ktorí neplatia. Treba s nimi rátať a urobiť všetko preto, aby sa Vám podarilo tomu vyhnúť. Ak nechcete podnikať, ale takáto forma práce sa Vám páči, existujú portály, ktoré fakturáciu a všetky súvislosti vyriešia za Vás za určité percento zo zárobku či spracovateľský poplatok. Sú aj veľké spoločnosti podnikajúce v oblasti IT, ktoré ponúkajú pracovné miesta vo forme home officu alebo hľadajú externého zamestnanca. Nájsť takéto pracovné miesto je však o niečo náročnejšie ako bežný výkon práce na pracovisku.

Svojou vlastnou kategóriou je tvorba vlastného e-shopu. Je to veľmi špecifická a zároveň širokospektrálna práca na doma, pretože máte veľa možností, ako s tým naložiť. Pri takejto forme však jednoznačne potrebujete živnostenské povolenie (maloobchod a veľkoobchod) a mnohokrát aj sklad.  Môžete predávať svoje výrobky alebo si nájsť dodávateľa a konkurovať iným e-shopom. Ak nechcete pracovať priamo s tovarom, máte možnosť takzvaného dropshippingu, kedy si s dodávateľom dohodnete, že on tovar zabalí a odošle konečnému klientovi a Vašou úlohou je tovar len ponúkať. Všetky možnosti vlastného e-shopu majú svoje výhody a nevýhody, treba však rátať určite s tým, že konkurencie je veľmi veľa a preto by ste mali byť čo najjedinečnejší a ponúkať zaujímavý tovar. Mnohokrát sa stretnete s tým, že Vaši zákazníci budú chcieť tovar vrátiť alebo reklamovať a musíte dodržiavať jednotlivé predpisy vyplývajúce zo zákona

Pri práci na doma teda musíte toho zvážiť naozaj mnoho. Vašou najťažšou úlohou však pravdepodobne bude to, aby ste dokázali oddeliť svoj pracovný a osobný život napriek tomu, že sa Vám budú prelínať. Dajte pozor, aby to negatívne nezasiahlo zvyšok Vašej rodiny alebo Váš súkromný život a určite sa Vám bude dariť!

Prvým krokom k nájdeniu si novej práce z domu je vytvorenie životopisu. Vytvorte si životopis online a reagujte s ním na pracovné ponuky na Kariéra.sk, ktoré Vás zaujmú.  Novú prácu tak budete mať na dosah.