Takmer polovica pracujúcich rodičov je vo finančnom strese, najviac financií míňajú na krúžky, oblečenie a potraviny

Skĺbiť osobný a pracovný život nie je jednoduché, obzvlášť ak ste pracujúcimi rodičmi. Začiatok školského roka je pre mnohých stresujúci, čo vyplýva aj z prieskumu portálu Kariéra.sk. Tretina rodín považuje skĺbenie povinností za náročné a takmer polovica opýtaných žije vo finančnom strese. Firemná škôlka, príspevok pre prváka či deň voľna v prvý školský deň a flexibilný pracovný pomer, aj to poskytujú niektorí slovenskí zamestnávatelia, aby uľahčili rodinám náročnú situáciu.

Takmer polovica pracujúcich rodičov

Tretina rodín to zvláda a tretina to považuje za náročné

Z prieskumu portálu Kariéra.sk vyplýva, že 31 % rodín má dobre štruktúrovaný denný režim, ktorý im umožňuje všetko efektívne zvládnuť. Len o jedno percento menej sú zastúpené rodiny, ktoré sa síce snažia zladiť všetky povinnosti, avšak považujú to za náročné. Pri posúdení náročnosti zvládania povinností s deťmi boli jednotlivé skupiny rodičov pomerne vyrovnané. 29 % opýtaných to považuje za mierne náročné, 24 % za stredne náročné a 18 % za veľmi náročné. Pre 22 % rodičov nie je zvládanie povinností týkajúcich sa detí náročné. Do prieskumu Kariéra.sk sa zapojilo 4325 respondentov.

Takmer polovica pracujúcich rodičov

Slovenskí rodičia sa spoliehajú aj na pomoc rodinných príslušníkov

Zladenie práce a starostlivosti o deti by mnohí rodičia nezvládli bez externej pomoci. „Až 38 % respondentov priznalo, že sa spolieha na pomoc rodinných príslušníkov. 23 % využíva mimoškolské programy alebo krúžky a 10 % opýtaných má zaplatenú opatrovateľku. Len necelá tretina rodičov zvláda starostlivosť vo vlastnej réžii a nepotrebuje pritom pomoc od okolia,“ uvádza Katarína Tešla, manažérka odboru komunikácie a PR portálu Kariéra.sk.

Takmer polovica pracujúcich rodičov

Len tretina rodičov na Slovensku nemá problém s financiami

Neustále zdražovanie, inflácia a nízke platy majú za dôsledok aj finančné problémy v slovenských rodinách. Len tretina opýtaných priznala, že starostlivosť o deti zvláda bez finančných problémov. Takmer polovica respondentov považuje situáciu síce za primeranú, avšak zvládajú ju s určitým finančným stresom. 14 % slovenských rodín má problém vychádzať s peniazmi a 6 % dokonca priznalo výrazné finančné ťažkosti.

Takmer polovica pracujúcich rodičov

Medzi najčastejšie a finančne najnáročnejšie výdavky spojené so starostlivosťou o deti považuje takmer tretina opýtaných (26 %) mimoškolské aktivity a koníčky. Ďalej to je oblečenie a základné potreby (20 %), potraviny a bežné nákupy (19 %), výdavky na vzdelávanie (14 %), náklady na starostlivosť o dieťa alebo dennú starostlivosť (11 %), prípadne výdavky na lekárske ošetrenia a zdravotnú starostlivosť (6 %).

5 najčastejších stratégií rodičov pre lepšie zvládanie finančných povinností v rodine

Keďže mnohé slovenské rodiny majú určité ťažkosti s financiami, hľadajú spôsoby, ako túto náročnú situáciu zvládať o čosi jednoduchšie. Až 40 % rodičov sa snaží znižovať nepodstatné výdavky, aby im zostalo dostatok financií na tie dôležité a potrebné položky. 20 % respondentov hľadá popri hlavnom pracovnom pomere dodatočné zdroje príjmu. Niektorí sa zamestnávajú v druhej práci na čiastočný úväzok, prípadne vykonávajú inú vedľajšiu činnosť.

Takmer polovica pracujúcich rodičov

Približne 16 % opýtaných spolieha na vytvorenie prísneho rodinného rozpočtu a 10 % rodičov využíva úspory alebo núdzové fondy. 6 % priznalo prijímanie finančnej podpory od členov rodiny alebo priateľov.

Firemná škôlka, príspevok pre prváka či deň voľna v prvý školský deň a flexibilný pracovný pomer, aj to poskytujú niektorí slovenskí zamestnávatelia

Rodičia to v dnešnej dobe nemajú jednoduché. Starí rodičia pracujú do vysokého veku a často bývajú ďaleko od seba, aby sa podieľali na bežných rodinných povinnostiach. Nájsť balans medzi rodinou a prácou z časti pomáhajú vyriešiť aj niektorí zamestnávatelia, ktorí umožňujú rodičom pracovať na flexibilný pracovný čas alebo hybridný spôsob práce, kde si rozdelia prácu na čas strávený v kancelárii a prácu z domu. Nie každú pracovnú pozíciu je možné vykonávať z domu alebo flexibilne. Ďalšie benefity, ktoré pomáhajú uľahčiť rodinám ich situáciu: protiinflačný príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa, deň voľna v prvý školský deň, príspevok na školské pomôcky, firemná škôlka a jasle.

„Z pohľadu zamestnávateľov môžeme povedať, že firmy sú pod čoraz väčším tlakom na výkony a plnenie cieľov a obchodných plánov. Na Slovensku je nedostatok pracovnej sily, a preto firmy preferujú zamestnávanie na plné úväzky a radšej poskytnú uchádzačom možnosť pracovať z domu alebo flexibilný pracovný čas,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka odboru komunikácie a PR Kariéra.sk.

Pri pohľade na dáta portálu Kariéra.sk môžeme povedať, že z celkového dopytu zo strany zamestnávateľov, tvoria 90 % pracovných ponúk práve inzeráty na plný úväzok. Práca na skrátené úväzky sa týka iba 6 % z celkového počtu ponúk. Najviac ponúk na skrátené úväzky nájdu uchádzači v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

 

 

 

 

 




Kontakt pre médiá

Katarína Tešla
Manažérka komunikácie a PR

+421911017753
media@kariera.sk