Pätina ľudí žijúcich na Slovensku by si bola ochotná požičať financie na kúpu vianočných darčekov, najviac míňame na elektroniku

Vianoce by mali byť sviatkami radosti a pokoja, no pre mnohých ľudí sú spojené aj s prichádzajúcim stresom zo zvyšujúcich sa výdavkov. Dôvodom sú napríklad pracovné povinnosti a príprava na sviatky, ale predovšetkým aj nákup vianočných darčekov. Vianočné darčeky nás stoja v priemere 300 eur. Ľudia, ktorým tieto sviatky chýbajú financie by si potrebovali požičať rovnakú sumu na kúpu vianočných darčekov.

Vianočné sviatky patria k obdobiam v roku, keď míňame najviac peňazí. Nielen na darčeky, ktorými chceme obdarovať svojich najbližších, ale aj na potraviny. Rodiny si chcú predsa dopriať všetko a štedrovečerné stoly sa budú prehýbať pod množstvom chutného jedla a koláčov. V súčasnej situácii, kedy inflácia neustále rastie a všetko v obchodoch raketovým tempom zdražuje, je na mieste otázka, ako ušetriť pri nakupovaní, aby to nezruinovalo rodinný rozpočet.

Pätina ľudí žijúcich na

Na čo však počas nákupov vianočných darčekov míňame úplne najviac? Najviac financií na vianočné darčeky míňame na elektroniku (42 %), knihy (37 %) a tiež potešenie pre najmenších v podobe hračiek (35 %). Medzi prekvapenia a darčeky, na ktoré Slováci a Slovenky míňajú najviac financií v predvianočnom období patrí tiež oblečenie, kozmetika, dovolenky a zájazdy, ale populárne sú aj darčekové poukazy.

Vianočné darčeky nás stoja v priemere 300 eur, potvrdila to tretina Slovákov a Sloveniek

Neustále zdražovanie, inflácia a neisté časy môžu výrazným spôsobom ovplyvniť tohtoročné Vianoce a hlavne rodinné rozpočty. Pracovný portál Kariéra.sk urobil prieskum, ktorého sa zúčastnilo viac ako 6 100 respondentov. Tí odpovedali na otázku, koľko eur plánujú v tomto roku minúť na nákup darčekov pre rodinu. Najviac ľudí (30 %) plánuje utratiť sumu do 300 eur. Pomerne vysoké zastúpenie je aj pri nižších sumách, čo dokazuje, že Slováci sa snažia šetriť alebo nemajú na sviatky dostatok financií. Čiastku do 100 eur plánuje minúť 21 % opýtaných a skromnejšiu sumu do 50 eur chce utratiť približne 17 % respondentov.

„Vianoce sú obdobím s najväčšími tržbami v mnohých odvetviach. Mnohí zamestnávatelia preto najmä v predvianočnom období vyhľadávajú pomocnú pracovnú silu, vďaka ktorej zvládnu efektívnejšie uspokojiť potreby zákazníkov. To predstavuje príležitosť pre študentov, ale aj ľudí, ktorí si potrebujú pred sviatkami privyrobiť. V rámci celoročných povolaní stúpa dopyt po pracovníkoch najmä pri pozíciách v oblasti distribúcie, prepravy, predaja a služieb zákazníkom,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

Pätina ľudí žijúcich na

Niektorí Slováci si radi doprajú, pretože na vianočné darček majú vyčlenený väčší rozpočet. Konkrétne 15 % opýtaných chce minúť do 500 eur a sumu do 1 000 eur plánuje utratiť 7 % respondentov. Do rozpätia 2 000 eur sa chcú zmestiť 2 % opýtaných a necelých 7 % nemá problém nakúpiť darčeky v hodnote do 5 000 eur.

Ľudia, ktorým tieto sviatky chýbajú financie by si potrebovali požičať sumu do 300 eur

Pätina respondentov priznala, že by si kvôli tohtoročným vianočným darčekom potrebovala požičať financie. Na otázku, koľko financií by ste si potrebovali požičať na vianočné darčeky, najviac opýtaných odpovedalo, že na kúpu vianočných darčekov by si potrebovali požičať sumu do 300 eur (30 % respondentov).

„Zadlžovanie sa kvôli príprave sviatkov a kúpe darčekov nie je vhodne zvolená stratégia. Nakupovať by sme mali podľa svojich finančných možností a najlepšie je si vopred premyslieť, na aké produkty miniem svoje úspory. Alfou a omegou je nakupovať to, čo si môžeme dovoliť. Pred Vianocami sa zíde každé euro navyše a ešte stále je tu možnosť radšej privyrobiť si peniaze navyše napríklad na vianočných brigádach, ako zbytočne sa pred sviatkami zadlžiť“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.




Kontakt pre médiá

Katarína Tešla
Manažérka komunikácie a PR

+421911017753
media@kariera.sk