Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú návštevnosť od občanov z Ukrajiny: najčastejšie ide o ženy v produktívnom veku

Ako sa dotkla vojna na Ukrajine slovenských zamestnávateľov?

Nie je teda pochýb, že konflikt Ruska a Ukrajiny zasiahol aj trh práce a mnohé odvetvia. Došlo aj k rušeniu plnenia medzinárodných spoluprác a kontraktov a chýba aj materiál, ktorý ku slovenským závodom neprichádza. O dočasné útočisko požiadalo na Slovensku už takmer 70-tisíc ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny a to, že sa zvýšil aj záujem o hľadanie si práce na Slovensku potvrdzujú aj dáta.

Z dát Kariéra.sk vyplýva, že návštevnosť portálu sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka výrazne zvýšila práve s prichádzajúcimi ľuďmi z Ukrajiny, ktorí si počas uplynulého mesiaca hľadali prácu. Dáta tiež poukazujú na to, že spomedzi týchto návštevníkov prevládajú najčastejšie ženy, ktoré sú v produktívnom veku, 32 % je vo veku 35 až 44 rokov.

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú

Ľudia utekajúci pred vojnovým konfliktom na Ukrajine si môžu nájsť najčastejšie prácu na portáli Kariéra.sk v týchto oblastiach:

  • Zdravotníctvo: zdravotná sestra, lekár, zubár, zdravotnícky asistent, opatrovateľka
  • Logistika: vodiči
  • Špedícia: práca v sklade, príprava tovaru
  • Výroba: operátor výroby, operátor tlače, obrábač kovov, zvárač, strojník
  • Pomocné práce: upratovačka, pomocný pracovník správcu budov, pomocný pracovník v záhradníctve,
  • Stavebné práce: murár, obkladač, zatepľovač, stavbár
  • HORECA: kuchár, pomocná sila v kuchyni, pracovník výdaja jedla, čašník, servírka
  • Ďalšie pozície: riaditeľ oddelenia export-import, žurnalista- novinár, obchodný zástupca, JAVA programátor, Web developer
    (Zdroj: Kariéra.sk)

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú

Prichádzajú rôzne skupiny ľudí. Tí, ktorí mali vysokú kvalifikáciu a ovládajú aj jazyky, nemajú problém sa dohovoriť. Predtým pôsobili napríklad v oblasti informačných technológií, sú tu aj  zamestnanci, ktorí pracovali pre nadnárodné spoločnosti, robili napríklad v marketingu, manažmente alebo administratíve. Prichádzajú samozrejme aj ľudia, kde je výrazná jazyková bariéra. Svoje uplatnenie môžu nájsť na pozíciách, ktoré nevyžadujú vysokú kvalifikáciu a znalosť jazyka. Napríklad vo výrobe, v stavebníctve, v logistike a špedícii, v pomocných prácach, gastre a hotelierstve.

Na Slovensku už pred vypuknutím vojny pôsobilo aj množstvo zdravotníkov, veľa z nich sa zdržiavalo na východe Slovenska. Treba ale povedať, že Slovensko je mnohokrát pre cudzincov iba tranzitnou krajinou a ich vysnívanou destináciou sú krajiny na západe Európy, kde nájdu vyšší životný štandard a aj vyššie platy.

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú

Návštevníci z oblasti Ukrajiny si najčastejšie hľadali prácu na západnom Slovensku, v regióne hlavného mesta a mesta Galanta, zhruba 10 % návštevníkov z Ukrajiny sa pozeralo po novej práci v Košiciach a okolí.

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú




Kontakt pre médiá

Katarína Tešla
Manažérka komunikácie a PR

+421911017753
media@kariera.sk