Aké dopady môže spôsobiť konflikt na Ukrajine na slovenský trh práce?

Svet sa ešte poriadne nespamätal z pandémie a problémov, ktoré nám spôsobila a už je tu ďalšia hrozba, ktorá sa odohráva tesne za hranicami Slovenska. Momentálne však nevieme presne odhadnúť a predikovať, ako sa vojnový konflikt vyvinie a do akej formy zasiahne krajiny Eurozóny. Kariéra.sk prináša pohľad na možné dopady tejto hrozby, ktorá zasiahla Ukrajinu.

Očakávame, že stav na Ukrajine môže výrazným spôsobom ovplyvniť viaceré krajiny eurozóny. Zamestnávatelia budú musieť opätovne prehodnocovať svoje plány a priority. Kľúčová bude schopnosť flexibilne reagovať na aktuálnu situáciu, podobne ako to bolo pri príchode koronakrízy. Ovplyvní to nielen ekonomiku, ale môže to v určitom smere zasiahnuť každého jedného z nás,” uviedol Peter Libuša, riaditeľ pracovného portálu Kariéra.sk.

Pandémia, rastúca inflácia a prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Nie je pochýb, že dôsledky týchto faktorov zohrajú výraznú rolu v ďalšom období a dopade na ekonomiku a pracovný trh. Momentálne prichádza veľký nápor migrantov z Ukrajiny, ktorí budú hľadať útočisko u nás, ako u najbližšieho suseda. Bude preto nutné zamyslieť sa nad vhodnými pozíciami, kde by mohli nájsť uplatnenie a boli tak prínosom pre náš pracovný trh. Zároveň bude potrebné vyriešiť a zjednodušiť komplikovaný proces prijímania cudzincov za účelom zamestnania, ktorý je zaťažený dlhým byrokratickým procesom.

Treba sa pripraviť nielen na príchod migrantov, ktorí budú hľadať u nás útočisko, ale na druhej strane je dokonca možný odliv časti pracovnej sily, ktorá momentálne pracuje na Slovensku a je pripravená vrátiť sa na Ukrajinu brániť svoju vlasť,” uvádza Peter Libuša, riaditeľ pracovného portálu Kariéra.sk.

K samotnej situácii pribudne zamestnávateľom ďalší problém. Je možné, že mnoho firiem, v ktorých pracovali ľudia z Ukrajiny pocíti výpadok pracovnej sily, keďže práve títo pracovníci sa môžu vrátiť domov za rodinou. Aktuálne sú segmenty, kde výrazne chýba pracovná sila a práve to môže spôsobiť výpadky práve v týchto oblastiach. Sú to rôzne pozície naprieč stavebníctvom, až po pozície v zdravotníctve alebo manažment. Aj z týchto dôvodov by bolo potrebné, čo najflexibilnejšie vyriešiť pomalý proces zamestnávania cudzincov na Slovensku.

Podľa hodnotení analytikov a asociácií je predpoklad, že aktuálna situácia môže otriasť ekonomikou a môže tak zasiahnuť viaceré odvetvia. Analytici už teraz predpokladajú druhé kolo zdražovania a rast inflácie.

„Dovoľujeme si však upriamiť pozornosť na kvalifikovaných pracovníkov, ktorých je už dnes u nás nedostatok. Zjednodušenie uznávania napr. zdravotníckych kvalifikácií u personálu z tretích krajín – najmä lekárov a sestier, ale aj iných profesií o ktoré bojujeme už roky,  by konečne mohlo byť uvedené do života. Teraz už nejde len o politický charakter nezáujmu niektorých predstaviteľov sektora, ale aj o humanitárnu pomoc pre vysokokvalifikovaných pracovníkov, ktorí nám navyše chýbajú. Sme presvedčení, že ak nezareagujeme my, urobia tak iné krajiny. Pre nás môže byt kritické aj to, že keď bude mobilizácia na Ukrajine, tak Ukrajinci, ktorí sú už zamestnaní na Slovensku sa zrejme budú musieť vrátiť na Ukrajinu. O to ťažšie udržíme  rozsah zdravotnej starostlivosti,“ uviedla Miriam Filová, hovorkyňa AZZZ SR.

V celom konflikte zohráva strategickú úlohu ropa a zemný plyn. Je možné predpokladať rast cien?

„Plynárenské spoločnosti pozorne sledujú vývoj, pretože Ukrajina a Rusko sú dôležitými partnermi. Nateraz dodávky zemného plynu prichádzajú. To, čo vnímame, je rast cien na spotových trhoch. Tie môžu ovplyvniť firemný sektor, pokiaľ nemá zabezpečené dodávky plynu za zafixované ceny a nakupuje na spote. Čo sa týka regulovaných subjektov, ako sú domácnosti a malé firmy, môže sa vzhľadom na vývoj domnievať, že aj v nasledujúcom roku pocítia rast cien. Do ich výpočtu totiž vchádza 12-mesačný priemer a aktuálne sú ceny viacnásobne vyššie ako vlani o takomto čase. Najmä nevidno fundamenty, ktoré by naznačovali ich skorý pokles,“ vysvetľuje Slovenský plynárenský a naftový zväz.

Kontakt pre médiá:  media@kariera.sk

Kontakt pre médiá