Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?

Ako uspieť na pracovnom pohovore? Pripravenosť, správna prezentácia a výber vhodného oblečenia zavážia. Prinášame vám rady a tipy, ako sa pripraviť na pohovor.

A je to tu! Po dlhom hľadaní práce vás prvý potencionálny zamestnávateľ pozval na pohovor. Počiatočnú radosť z novej pracovnej príležitosti však často vystrieda panika a rozrušenie. Vynárajú sa otázky: ako sa mám obliecť? Čo si vziať so sebou? Ako sa správať? Na všetky tieto otázky máme pre vás odpoveď. Pripravili sme pre vás článok s tipmi, ako sa pripraviť na pohovor. Teraz vás už nič nezaskočí.

Zistite si informácie o firme

Personalista sa vás môže opýtať, čo o ich firme viete. Bolo by veľmi trápne nebyť informovaný a mlčať. Pokúste sa zistiť čo najviac informácií o danej spoločnosti . Dôležité je vedieť predovšetkým o ponúkaných službách, produktoch, prípadne niečo o histórii. Tiež by ste mali poznať víziu firmy či plány do budúcnosti. Čerpať môžete z webových stránok alebo tlačových správ.

Dajte si pozor na bezduché predriekanie naučených informácií. Nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. Preto sa snažte zistiť tie najpodstatnejšie informácie .

Na pohovor príďte včas

Včasný príchod je plusovým bodom pre vás. Preto si naplánujte cestu tak, aby vás nemohla zaskočiť ani dopravná zápcha. Počítajte s tým, že vo väčších spoločnostiach budete kanceláriu personalistu chvíľu hľadať. Môže vám to zabrať ďalších desať minút naviac. Vyrazte z domu radšej o hodinu skôr.

Ako sa obliecť?

Nepodceňte vhodné oblečenie. Už prvých 30 sekúnd rozhoduje o sympatiách zo strany personalistu. Vo chvíli, keď vojdete do kancelárie a ešte než stihnete čokoľvek povedať, si vás personalista prezrie a urobí si predbežný obraz. Ten však môže byť rozhodujúci.

Oblečenie môže ovplyvniť všetko

Na pohovor príďte vo vhodnom padnúcom oblečení. Dajte si pozor na odreté topánky. Na tie sa personalisti pozerajú najviac. Človek, ktorý sa nevie vhodne obliecť, bude podľa nich nezodpovedný alebo nespoľahlivý.

Podľa výskumov sa ľuďom, ktorí sa pekne a formálne obliekli na pohovor, podarilo vyjednať až o 12 % vyšší nástupný plat ako tým, ktorí svoj vzhľad zanedbali.

Čo si má vziať muž na formálny pohovor?

Pre mužov je jasnou voľbou dobre padnúci oblek , kvalitné a čisté topánky a so sebou business aktovka.

Čo by si mala obliecť žena na formálny pohovor?

Pre ženu sú vhodné pekné šaty. Dajte si pozor na minišaty či výrazný dekolt. To by sa personalistovi nemuselo páčiť. Investujte do kvalitnej kabelky a topánok

Ako sa naopak obliecť na menej formálny pohovor – muži

Na menej formálny pohovor je pre mužov vhodné ležérnejšie oblečenie. Môžete si obliecť napríklad košeľu a tmavé nohavice . Opäť nezabúdajte na kvalitnú a čistú obuv.

Čo si má obliecť žena na menej formálny pohovor?

Vhodná je blúzka a tmavomodré nohavice , prípadne sukne. Opäť si vezmite kvalitnú obuv, môže byť na podpätku. K oblečeniu vhodne skombinujte kabelku.

Čo si určite neobliekať?

Ako sme už spomínali, dajte si pozor na okopané topánky, odretú kabelku či nepadnúci oblek. Dbajte na čistotu a skontrolujte si, či nemáte na oblečení chlpy od vášho domáceho maznáčika.

Miernite sa s výstrihmi alebo krátkymi sukňami. Elegantné slušné oblečenie nemusí byť nudné. Stačí doň zapojiť farby a vhodne ho skombinovať.

Tiež zabudnite na moderné „rozrthané džínsy“ prípadne tričká s potlačou. Tie si vezmite na akciu s priateľmi.

Pre ďalšie tipy, aké oblečenie zvoliť do jednotlivých firiem, si prečítajte náš článok Ako sa obliecť na pracovný pohovor. Nájdete v ňom aj užitočné rady, akým doplnkom by ste sa mali radšej vyhnúť.

Slušné správanie

Slušným správaním sa rozumie predovšetkým pozdrav, poďakovanie či očný kontakt. Pred vstupom do kancelárie personalistu nezabudnite vybrať z úst žuvačku a vypnúť telefón. Postrážte si podanie ruky. Ruku nestláčajte príliš slabo, ale ani príliš silno.

Nesnažte sa pôsobiť všeznale, udržujte úsmev na tvári a rozhodne neskáčte personalistovi do reči. Nechajte ho viesť pohovor a iba odpovedajte na otázky. Až vás poprosí o prezentáciu vašich skúseností, až potom sa môžete mierne rozhovoriť. Nezabudnite po skončení pohovoru personalistovi poďakovať.

Ako sa správne prezentovať

Na pohovor ste boli pozvaní preto, aby vás personalista lepšie spoznal a dozvedel sa viac o vašich pracovných skúsenostiach. Preto je dôležité zodpovedať viac ako pár slovami. Komunikujte s ním, hovorte spisovne a snažte sa držať témy. Vždy nechajte personalistu najskôr dohovoriť a až potom hovorte vy.

So sebou si vezmite životopis, prípadne ukážky prác, ak ich máte k dispozícii. Pri pohovore ich môžete personalistovi ukazovať a po skončení pohovoru mu ho nechajte na podrobnejšie preštudovanie.

Buďte pozitívny

Pozitívny prístup má v dnešnej dobe málokto. Pre väčšinu ľudí je nová práca nutnosťou. Vďaka nej zaplatí nájom a splátky. Snažte sa na nové zamestnanie pozerať ako na skvelú príležitosť naučiť sa niečo zaujímavé. Počas pohovoru buďte pozitívny a majte úsmev na tvári. Predchádzajúce skúsenosti vás určite posunuli ďalej a ukázali vám nový smer. Rovnako tak ich prezentujte. Pozitívnosť a zanietenosť sú cestou, ako uspieť na pracovnom pohovore.

Zaujímajte sa

Daná firma bude vašim pôsobiskom niekoľko rokov. Preto sa zaujímajte a pýtajte. Tým dáte jasne najavo, že máte o pracovnú pozíciu skutočne záujem. Navyše témy, na ktoré sa budete pýtať, môžu priblížiť, aký ste typ človeka a na čom vám v práci záleží. Otázky môžete väčšinou pokladať v druhej polovici pohovoru.

Na čo sa personalistov pýtať?

  • Aký bude môj potenciálny tím?
  • Kedy by som mohol nastúpiť?
  • Na akom projekte sa budem podieľať?
  • Z akého dôvodu sa táto pozícia uvoľnila?
  • Aké sú možnosti ďalšieho vzdelávania?
  • Ako bude prebiehať môj bežný pracovný týždeň?

Na výšku odmeny sa opýtať môžete, ale až potom, čo na túto tému navedie personalista reč. Najprv sa pýta on, aký plat by ste si predstavovali.

Časté otázky od personalistu

  • Prečo sa uchádzate o zamestnanie práve u nás?
  • Aký je dôvod odchodu z predchádzajúceho zamestnania?
  • Prečo by sme mali na danú pozíciu vybrať práve vás?
  • Aké máte skúsenosti z predchádzajúceho zamestnania?
  • Čo nové by ste priniesli pre našu spoločnosť?
  • Aké máte skúsenosti s vedením tímu?
  • Aké sú vaše profesijné ciele?
  • Aká je vaša predstava o finančnom ohodnotení?

Očakávať môžete mnoho ďalších otázok, ktoré sa na pohovoroch zvyknú opakovať. Vopred si preto premyslite, ako na tieto otázky zareagujte. Nezostanete tak zaskočený a vaša odpoveď personalistu zaujme. Pozrite si najčastejšie otázky, ktoré sa vás  personalista na pohovore veľmi pravdepodobne opýta.

Na konci pohovoru by ste mali vedieť nasledovné veci:

  • Aká by bola vaša pracovná náplň na pozícii?
  • Ako dlho potrvá výberový proces? Má viacero kôl?
  • Aký je ďalší postup?
  • Bude potrebné ísť na testy - odborné, jazykové alebo psychologické?
  • Bude potrebné dodať doplňujúce materiály?
  • Kedy môžete očakávať vyrozumenie?
  • Aký je dátum plánovaného predbežného nástupu?

Pracovný pohovor považujte za príležitosť na to, aby ste ukázali, aké skúsenosti môžete novému zamestnávateľovi ponúknuť. Nie je nutné preháňať a ukazovať sa v lepšom svetle. Vždy myslite na to, že personalista je tiež len človek a do spoločnosti chce priviesť spoľahlivú a čestnú osobnosť. Ak budete klamať, personalista to vždy spozná, as novým miestom sa môžete rozlúčiť.