Práca v zahraničí – čo je potrebné vybaviť?

Všetko, čo potrebujete vedieť pred odchodom za prácou do zahraničia - dokumenty, znalosť jazyka a práce, ubytovanie, spôsob dopravy a povinnosti voči úradom.

Možnosti práce v zahraničí lákajú mnohých z nás. Nájsť si prácu v zahraničí však nie je všetko. S takouto prácou Vás čaká aj množstvo iných povinností či už pred odchodom do samotnej práce alebo pri návrate naspäť na Slovensko.

Najjednoduchšou alternatívou, ktorú si môžete vybrať, je zvoliť si pomoc agentúry, ktorá Vám dané povolanie sprostredkuje. Takýmto spôsobom sa vyhnete množstvu papierov a návštev úradov, treba však mať stále na vedomí, že agentúra si nárokuje svoju časť z Vašej mzdy. Pri práci v zahraničí prostredníctvom agentúry si teda nikdy nezabudnite prečítať podmienky a zmluvu

Čo potrebujem vedieť pred odchodom do zahraničia?

  1. Dokumenty – Množstvo dokumentov je potrebné mať pri odchode pri sebe. Nezabudnite najmä na platný cestovný pas alebo občiansky preukaz podľa toho, či odchádzate do štátu v rámci Európskej únie alebo mimo nej. Dôležitými osobnými dokumentmi sú aj zdravotná kartička či vodičský preukaz. Najmä v štátoch mimo EÚ je nutné overiť ich platnosť a prípadne si zabezpečiť dodatočné poistenie. Ďalšími dôležitými dokumentmi sú:
    - fotka v pasovom formáte,
    výpis z registra trestov v prípade nutnosti preukázania bezúhonnosti,
    - kópie osobných dokumentov – pasu či občianskeho preukazu,
    kópie dokumentov potrebných pre zamestnanie – vysvedčenia, diplomy, dokumenty k poisteniu a podobne,
    povolenia a dokumenty k pobytu v prípade, ak sú potrebné pre danú prácu.
  2. Znalosť jazyka a práce – tak ako na Slovensku, aj v zahraničí je nutné mať schopnosti a zručnosti potrebné k práci. Pri niektorých povolaniach je nutná aj prax, prípadne minimálne vzdelanie. Všetky tieto poznatky by ste si mali vedieť predtým, ako odídete. Pri práci v zahraničí je ešte dôležitejšie ovládať cudzí jazyk. Možno s výnimkou Českej republiky sa bez znalosti minimálne základných cudzích jazykov ako je angličtina či nemčina veľmi nepohnete.
  3. Informácie o ubytovaní a práci – Ako sme uvádzali v predošlom bode, určité minimálne vzdelanie vyžadujú aj v zahraničí. Nie vždy však platí aj to, že slovenské vzdelanie je uznaným aj v danom štáte, preto je vhodné si tieto údaje zistiť ešte pred odchodom. V ideálnom prípade je najlepšie si zabezpečiť pracovnú zmluvu a potvrdenie o práci ešte pred odchodom do zahraničia. Taktiež je vhodné si zistiť pracovné podmienky ako vyplácaná mzda, dovolenka, druh práce a podobné podrobnosti. Určite nie je vhodné vycestovať bez vopred dohodnutého ubytovania v blízkosti pracoviska. Môže sa tak stať, že ubytovanie si nezoženiete a nakoniec nebude mať kde bývať. Ak už máte vybavené ubytovanie, zistite si najmä ku ktorému dňu v mesiaci je nutné platiť nájom. Ak je nájom splatný skôr, ako bude Váš výplatný termín, zabezpečte si prostriedky na vyplatenie prvej sumy.
  4. Spôsob dopravy – ak nemáte vlastné auto, ktorým by ste sa dopravili do zahraničia, kúpiť si lístok na vlak či lietadlo tiež nie je všetko. Ak sa Vaše ubytovanie nenachádza v bezprostrednej blízkosti od pracoviska, je nutné si overiť aj možnosti lokálnej verejnej dopravy, aby sa Vám nestalo, že sa nebudete mať ako dopraviť na samotné pracovisko.

Povinnosti voči úradom

  1. Sociálna poisťovňa – So vstupom do Európskej únie sme ako štát získali aj viacero výhod v rámci platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. Všeobecne platí, že ak odchádzame pracovať do členských štátov Európskej únie, Švajčiarska, Veľkej Británie, Nórska, Islandu alebo Lichtenštajnska a ďalších štátov, s ktorými má EÚ medzinárodné zmluvy o sociálnom zabezpečení, budeme poistení v štáte, v ktorom sa vykonáva dané povolanie. To znamená, že ak odchádzate pracovať do zahraničia a pritom ste ukončili svoje povolanie na Slovensku, nemusíte hlásiť Sociálnej poisťovni nič. V prípade, ak pracujete v zahraničí len na krátko v období dovolenky svojej práce na Slovensku, či pracujete súbežne v niekoľkých štátoch (profesionálny vodiči, piloti, letušky a podobne), musíte zažiadať Sociálnu poisťovňu o uplatnenie legislatívy pri výkone činnosti vo viacerých štátoch. Viac informácií o podmienkach získate na stránke.
  2. Zdravotná poisťovňa – Zdravotné poistenie by ste mali mať, tak ako sociálne, len v jednom štáte. Taktiež platí pravidlo, že zdravotné poistenie by ste mali odvádzať v štáte, kde žijete. Preto je Váš odchod do zahraničia nutné do 8 dní na Vašu zdravotnú poisťovňu ohlásiť. Ak si želáte čerpať zdravotné poistenie stále na území Slovenskej republiky, môžete požiadať zdravotnú poisťovňu v štáte, kde budete pracovať, o dokumenty a tie si registrovať u slovenskej poisťovni. Platí to však iba pre štáty EÚ.
  3. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny – V prípade Úradu práce v podstate platí to isté, ako pri Sociálnej poisťovni. Ak ste boli pred odchodom zamestnaný a svoje zamestnanie na území Slovenskej republiky ste ukončili, nemusíte Úradu oznamovať nič. Ak ste sa však stihli zapísať do evidencie nezamestnaných a poberáte štátnu dávku v nezamestnanosti či poberáte iné dávky (ako dávky na dieťa a podobne), musíte Úrad o svojom odchode informovať. Ak odchádzate do krajiny v rámci EÚ a ešte stále máte nárok na poberanie dávky v nezamestnanosti, je možné si požiadať o export danej dávky do inej krajiny.
  4. Daňový úrad – V tomto prípade nemáte žiadne ohlasovacie povinnosti. Ak však na Slovensku strávite viac ako 183 dní v roku, je nutné podať za seba daňové priznanie. Keďže daňové priznanie podávate zo všetkých príjmov, rátajú sa Vám aj príjmy zo zahraničia. V prípade, ak sa jedná o krajinu mimo EÚ alebo krajinu, s ktorou nemá Slovensko podpísané medzinárodné dohody, môže sa stať, že zaplatíte daň v štáte, kde pracujete a aj na Slovensku.

Nezabudnite, že sa musíte nahlásiť aj naspäť

Ak ukončíte prácu v zahraničí a chcete sa vrátiť späť na Slovensko, musíte sa znovu prihlásiť do evidencií všetkých inštitúcií. Je však nutné vedieť, že dávky a poistenie máte platné v tom štáte, v ktorom bolo Vaše posledné zamestnanie. Pri štátoch EÚ je však možné požiadať aj o export dávky na Slovensko. Musíte však so sebou priniesť všetky dôležité papiere a niektoré veci vybaviť ešte pred opustením krajiny.

Nezabudnite si hlavne dôležité dokumenty ako:

- potvrdenie o ukončení pracovného vzťahu v zahraničí,
- formuláre na export dávky, pre potreby nemocenských dávok či na rodinné dávky – ak ste si v zahraničí napríklad založili rodinu a máte nezaopatrené dieťa,
- potvrdenia o ukončení poberania dávok v štáte, kde ste pracovali,
- potvrdenia a dokumenty potrebné k daňovému priznaniu.

Prvým krokom k nájdeniu si novej práce v zahraničí je vytvorenie životopisu. Vytvorte si životopis online a reagujte s ním na pracovné ponuky v zahraničí na Kariéra.sk.  Novú prácu tak budete mať na dosah.