Nezdaniteľná časť základu dane v roku 2023

Mali by ste mať na pamäti, že určitú časť príjmu za Vašu prácu musíte odovzdať vo forme daní štátu. Aká je nezdaniteľná časť základu dane v roku 2023?

Pojmy ako základ dane či jeho nezdaniteľná časť sú Vám určite známe, ale viete aj ich skutočný význam? Tvoria dôležitú časť príjmu a či už pracujete ako zamestnávateľ alebo ako samostatne zárobková činná osoba (SZČO či živnostník), mali by ste mať na pamäti, že určitú časť príjmu za Vašu prácu musíte odovzdať vo forme daní štátu.

Základ dane zjednodušene tvorí súčet všetkých častí príjmu, z ktorých je fyzická osoba povinná zaplatiť daň štátu. V prípade, ak ste zamestnaný na trvalý pracovný pomer, základ dane z príjmu tvorí tá časť hrubej mzdy, z ktorej boli odpočítané odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovni.

Od tejto sumy je možné zároveň odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane, ktorú pravidelne na začiatku zúčtovacieho obdobia – teda kalendárneho roku, stanovuje zákon ako 21-násobok životného minima. Pre rok 2023 bola tak nezdaniteľná časť základu dane stanovená na 4 922,82 €, respektíve 410,24 € mesačne, pričom je vypočítaná ako 21 x 234,42 €. Nezdaniteľná časť základu dane tak stúpla oproti roku 2022 o 343,56 € ročne alebo 28,63 € mesačne. Zjednodušene povedané, nezdaniteľná časť znižuje daňovú povinnosť, teda časť sumy príjmu, z ktorej nemáte povinnosť platiť daň.

Čo tvorí nezdaniteľnú časť základu dane?

Nezdaniteľnú časť základu dane je možné uplatniť len v prípade aktívnych príjmov (pasívne príjmy ako je nájomné sa zdaňujú v plnej výške), teda príjmu zo závislej činnosti (podľa §5 zákona o dani z príjmov) a/alebo príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (podľa §6 odseku 1 a 2 daného zákona). Je dôležité vedieť, že v prípade, ak Vaše príjmy tvoria obe činnosti – teda ste zamestnaný a popri zamestnaní podnikáte, Váš základ dane tvorí súčet čiastkových základov dane. Nezdaniteľnú časť základu dane si prednostne uplatňujete na príjem zo závislej činnosti až následne za príjem z podnikania, ak ste nedosiahli maximálnu možnosť uplatnenia nezdaniteľnej časti zo závislej činnosti.

Nezdaniteľnú časť základu dane (NČZD) tvoria tri základné zložky:

  • NČZD na daňovníka
  • NČZD na partnera (manžela/manželku)
  • Príspevky na doplnkové dôchodkové sporenia (známe ako tretí pilier)  – podlieha zákonu č. 650/2004 Z.z. pričom suma, ktorú je možné si odpočítať zo zdaniteľnej časti základu dane nesmie prevyšovať 180 € ročne. Patria sem aj úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou.

Nezdaniteľná časť základu dane za daňovníka

Táto časť sa viaže na príjem daňovníka – teda zamestnanca či živnostníka, ktorý podáva daňové priznanie.

  • Ak ste živnostník, svoju nezdaniteľnú časť si môžete uplatniť vo forme celoročnej nezdaniteľnej časti (4 922,82 €) pri svojom daňovom priznaní.
  • Ak ste zamestnanec, nezdaniteľnú časť spoločne so zaplatením dane a odvodov vykonáva Váš zamestnávateľ. Daň spoločne s odvodmi tvorí rozdiel medzi hrubou a čistou mzdou, ktorú Vám vyplatí. Nezdaniteľný základ dane sa však znižuje priamo úmerne zvýšeniu Vášho príjmu od zamestnávateľa. Na to, aby ste si ešte mohli uplatniť plnú sumu nezdaniteľného základu dane, základ dane nesmie presahovať 92,8-násobok životného minima. Pre rok 2023 je to príjem, ktorý je vyšší ako 21 754,18 €. V prípade, ak by Vaše príjmy prevyšovali danú sumu, mali by ste zvážiť uplatňovanie nezdaniteľnej časti ročne formou ročného zúčtovania alebo podania daňového priznania.
  • Ak ste zamestnaný a zároveň samostatne zárobkovo činná osoba, ste povinný z príjmu z podnikania podať daňové priznanie. Uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane sa však v tomto prípade prednostne vykonáva pri príjme zo závislej činnosti. Ak Vaša závislá činnosť (zamestnanie) nedosiahne maximálnu výšku základu dane pre uplatnenie nezdaniteľnej časti, zvyšnú časť si môžete uplatniť pri príjmoch z podnikania.

Nezdaniteľná časť základu dane za partnera (manžela/manželku)

Pri ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní si daňovník môže uplatniť nezdaniteľnú časť dane aj za svoju manželku, prípadne manžela. Má to však taktiež svoje pravidlá.

  • Manžel/ka musí žiť v jednej domácnosti s daňovníkom
  • Nemá vlastný príjem, prípadne je nižší ako suma 41 445,46 € pre rok 2023
  • Túto sumu si môže daňovník započítať v prípade, ak jeho základ dane nepresiahol sumu uvedenú vyššie. Manžel alebo manželka zároveň musí spĺňať jednu z týchto podmienok:
    • počas daňového obdobia sa stará o maloleté dieťa do veku 3 rokoch (respektíve 6 rokov v prípade, že to zdravotný stav dieťaťa vyžaduje)
    • poberá príspevok na opatrovanie,
    • je nezamestnaná/ý a zároveň zapísaná/ý v evidencií uchádzačov o zamestnanie,
    • je považovaná/ý za osobu so zdravotným postihnutím.

Podmienky uplatňovania a výpočet nezdaniteľnej časti

Ako sme spomínali vyššie, daňovník na uplatnenie maximálnej výšky nezdaniteľnej časti nesmie príjmom presahovať 92,8- násobok sumy životného minima. Ak sa tak stane, postup pre výpočet nezdaniteľnej časti prebieha podľa tabuľky.

Základ dane je nižší alebo rovný ako 92,8-násobok sumy životného minima (21 754,18 €)

NČZD v maximálnej výške (Mesačná nezdaniteľná časť základu je 410,24 €. Ročná odpočítateľná položka je vo výške 4 922,82 €.)

Základ dane rovný a vyšší ako 92,8-násobok sumy životného minima

Daňovník si uplatňuje NČZD podľa výpočtu: 10 361,36 € - ¼ základu dane daňovníka

Základ dane vyšší ako suma 41 445,46 €

NČZD si daňovník neuplatňuje

Daňovník, teda osoba, ktorá má príjmy zo závislej činnosti či podnikania, si smie uplatniť nezdaniteľnú časť iba v prípade, ak na začiatku zúčtovacieho obdobia (teda v dátume 1.1 daného roka) nepoberá:

  • Starobný dôchodok či dôchodok zo zahraničného poistenia rovnakého druhu ako v SR,
  • Predčasný starobný dôchodok,
  • Vyrovnávací príplatok,
  • Starobné dôchodkové sporenie,
  • Výsluhový dôchodok.

Suma vyššie uvedených dôchodkov musí presahovať sumu 4 922,82 €.