Materská dovolenka – dĺžka a oznamovacia povinnosť

Aká je dĺžka materskej dovolenky a aké sú Vaše oznamovacie povinnosti s jej nástupom? Rozdiel medzi materskou a rodičovkou dovolenkou. Výška materskej dávky.

Tehotenstvo a rodičovstvo je určite pre každú ženu krásnym životným obdobím. Starostlivosť o malé bábätko a aj príprava na takúto starostlivosť však vyžaduje množstvo práce a povinností. Počas prípravy na bábätko a nákupu výbavy, postieľky či kočiara, však musí žena vybaviť aj povinnosti k zamestnávateľovi a zabezpečiť si príjem materskej dávky.

Povinnosť oznámiť tehotenstvo a nástup na materskú dovolenku zamestnávateľovi

Podľa Zákonníka práce žena nie je povinná oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo, či oznámiť to v určitej lehote. Je čisto na voľbe zamestnankyne kedy, a či sa to zamestnancovi oznámi rozhodne. V prípade, ak sa žena rozhodne túto skutočnosť zamestnávateľovi neoznámiť, podľa Zákonníka práce však nemôže byť pokladaná za tehotnú zamestnankyňu a nevzťahuje sa na ňu teda určitá osobitná právna ochrana. 

Ochrana tehotných zamestnankýň sa týka najmä úpravy pracovných podmienok a pracovného času. Tehotné ženy napríklad nesmú vykonávať práce, ktoré sú zakázané pre tehotné ženy či také, ktoré sú ohrozujúce pre tehotenstvo podľa lekárskeho posudku. Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 272/2004 Z.z ustanovuje presný zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám a matkám po pôrode. V prípade, ak práca spadá do tohto zoznamu, či podľa lekárskeho posudku bola vyhodnotená za ohrozujúcu, zamestnávateľ je povinný tehotnú zamestnankyňu dočasne preradiť na prácu iného druhu podľa dohody oboch strán. V prípade, ak preradenie nie je možné, prípadne zamestnankyňa nesúhlasí s náplňou náhradnej práce, zamestnávateľ je podľa Zákonníka práce povinný poskytnúť zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy v plnej sume

Ďalšou formou ochrany tehotnej zamestnankyne je zákaz ukončenia pracovného pomeru výpoveďou. Na takúto zamestnankyňu sa vzťahuje ochranná doba. Existujú samozrejme určité výnimky, kedy by zamestnanec mohol zamestnankyňu vyhodiť (napríklad v prípade závažného porušenia pracovnej disciplíny), prípadne je možné ukončenie pracovného pomeru dohodou.

Zamestnankyňa by mala oznámenie o tehotenstve zamestnávateľovi podať písomnou formou a súčasťou má byť potvrdenie od ošetrujúceho lekárskeho špecialistu – gynekológa.

Iný prípad je pri nástupe na materskú dovolenku. Zamestnávateľovi musíte nástup na materskú dovolenku zo zákona ohlásiť, a to minimálne mesiac vopred pred jej začatím. Budúca matka nastupuje na materskú dovolenku spravidla 6 týždňov pred predpokladaným dňom pôrodu, najskôr však 8 týždňov. V prípade komplikácií, sa dá nastúpiť samozrejme aj skôr, na odporúčanie gynekológa. Lekár budúcej mamičke na vyšetrení vystaví formulár, nazývaný Žiadosť o materské a je súčasťou daného oznámenia. V oznámení by sa ďalej malo nachádzať:

  • v ktorom týždni tehotenstva sa nachádza,
  • predpokladaný nástup na materskú dovolenku (v prípade ak nenastanú žiadne komplikácie, nemal by sa meniť),
  • dátum daného oznámenia a potvrdenie podpisom.

Zamestnávateľ, prípadne priamo budúca mamička, by túto Žiadosť o materské, ktorá je tiež podpísaná zamestnávateľom, mala doručiť na Sociálnu poisťovňu. V prípade, ak je žiadosť vyplnená správne a budúca matka spĺňa všetky kritéria na udelenie materského, Sociálna poisťovňa jej žiadosť schváli. Oznámiť odchod na materskú musí mamička aj zdravotnej poisťovni. Vo väčšine prípadov, tak ako pri Sociálnej aj pri zdravotnej, túto povinnosť preberá od budúcej matky zamestnávateľ. Iné je to však v prípade nezamestnaných budúcich matiek či SZČO. Tie musia tieto poisťovne oboznámiť samé.

Materská a rodičovská dovolenka – aký je v tom rozdiel?

Tieto dva pojmy ľudia často spájajú do jedného. Opak je však pravdou. Materská sa berie ako rodičovská iba v tom prípade, ak na „materskú“ nenastúpi po narodení dieťaťa matka, ale otec z rôznych dôvodov. Za normálnych okolností rodičovský príspevok nasleduje po období materskej dovolenky. Základné rozdiely sme Vám spísali do prehľadnej tabuľky.

 

MATERSKÁ DÁVKA

RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK

Typ

Nemocenská dávka

Sociálny príspevok

Poskytovateľ

Sociálna poisťovňa

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny 

Výška príspevku

V závislosti od príjmu, pričom denne dávka tvorí 75% z denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného vymeriavacieho základu

Daná pre každý rok pevne nezávisle od príjmu (280 €,respektíve 383,80 €, ak rodič poberal aj materské) +25% za každé ďalšie súčasne narodené dieťa v roku 2022

Dĺžka poberania príspevku

34 týždňov, 37 týždňov ak ide o slobodnú matku alebo 43 týždňov, ak má matka viac súčasne narodených detí

Do tretieho roku dieťaťa od skončenia materskej dávky, prípadne do šiesteho roku, ak zdravotný stav dieťaťa vyžaduje starostlivosť

Práca popri poberaní

Zamestnankyňa nesmie pracovať na rovnakú pracovnú zmluvu popri poberaní materskej dávky

Zamestnankyňa smie pracovať v prípade, ak je o dieťa náležite postarané 

Od 1.4.2021 je možné si zažiadať aj o tehotenskú dávku, ktorá tvorí 15 % z vymeriavacieho základu. Ide o nemocenskú dávku vydávanú Sociálnou poisťovňou v prípade, ak je budúca matka nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch. Jedná sa o dávku, ktorá má slúžiť ako kompenzácia zvýšených nákladov v období tehotenstva. Je možné ju poberať od 27. týždňa pred pôrodom, pričom je nutné si o ňu zažiadať v Sociálnej poisťovni s tlačivom, ktoré vystaví ošetrujúci gynekológ.

Kedy mám nárok na materskú dávku?

Materská dávka prislúcha budúcej matke vtedy, ak bola v posledných dvoch rokoch minimálne 270 dní nemocensky poistená. Nezáleží na tom, či bola osoba poistená dobrovoľne alebo povinne. Ak pracujete u zamestnávateľa, je za Vás automaticky povinný odvádzať odvody na nemocenské poistenie, a teda na získanie materskej dávky stačí pracovať časť posledných dvoch rokov.

Problematické je to v prípade matiek, ktoré len teraz dokončili, prípadne ešte stále študujú strednú či vysokú škole. Za študenta štát odvádza len sociálne poistenie čo znamená, že nemocenské poistenie takáto osoba nemala platené, a teda nemá nárok na materskú dávku. Pri tehotných študentkách však vzniká nárok na tehotenské štipendium.

Ako si vypočítam výšku materskej dávky?

Tak, ako sme spomínali vyššie, materská dávka tvorí 75 % z denného vymeriavacieho základu, z ktorého bolo odvedené nemocenské poistenie. V skratke, to v prípade zamestnankyne znamená 75 % z hrubej mzdy prepočítanej na dni. Maximálna výška pre rok 2022 je 1 676,30 € - v mesiace, ktoré majú 30 dní a 1 732,10 € v mesiace, ktoré majú 31 dní. (Vypočítava sa ako dvojnásobok priemernej mzdy platnej pre daný rok.)

Pre výpočet materskej dávky si vezmime príklad, kedy zamestnankyňa za posledný rok poberala plat vo výške 1 000 € (za predpokladu, že nemocensky poistená bola v období dvoch rokov aspoň 270 dní). Zamestnankyňa je prvorodička, ktorá podľa vyšetrenia bude mať len jedno dieťa, takže dĺžka poberania materskej dovolenky bude 34 týždňov. Nastúpi na materskú dovolenku štandardne, 6 týždňov pred pôrodom. Vymeriavací základ teda zistíme tak, že vezmeme jej hrubú mesačnú mzdu a vynásobíme ju počtom mesiacov v roku (12 a získané číslo následne prepočítame na dni tak, že ho vydelíme počtom dní v roku (365). Z daného výpočtu 1 000 € x 12 mesiacov/365 dní, sme získali denný vymeriavací základ zamestnankyne 32,87 €. Keďže materská tvorí 75 % denného vymeriavacieho základu, vypočítame si mesačnú dávku ako násobok dní v mesiaci (30/31) a denného vymeriavacieho základu s následným vynásobením číslom 0,75 (32,87 € x 30 alebo 31 dní x 0,75). Pre danú zamestnankyňu bude teda materská dávka vo výške 739,57 € v mesiacoch, ktoré majú 30 dní a 764,23 € v mesiacoch, ktoré majú 31 dní.