Ako reagovať na pracovnú ponuku?

Ako by mala vyzerať reakcia na pracovnú ponuku a čomu by ste sa v nej mali radšej vyhnúť? Pomôžeme Vám správne osloviť Vášho potenciálneho zamestnávateľa.

V dnešnej dobe, kedy je možné všetko nájsť online, je aj hľadanie práce o čosi jednoduchšie. Reagovať však na každú ponuku hlava nehlava, ktorú práve nájdeme, nie je vždy tou správnou cestou. V tomto článku si povieme, ako by mala vyzerať reakcia na pracovnú ponuku a čomu by ste sa v nej mali radšej vyhnúť.

Predtým, ako sa rozhodnem reagovať

Dôležité je si v prvom rade inzerát poriadne prečítať. Tak ako Vy narazíte na množstvo ponúk, tak aj spoločnosti narážajú často na množstvo uchádzačov, ktorí majú o danú prácu záujem. Stačí si predstaviť Vás na pozícií zamestnávateľa či personalistu, ktorý má napríklad desiatky mailov s reakciami. Určite by ste neodpovedali na tie, ktoré  sú pre Vás nezaujímavé alebo Vás neoslovili. Je dobré si preto prečítať všetky podrobnosti o pracovnej ponuke a zamerať sa na tie najdôležitejšie časti.

  • Miesto výkonu práce: V prípade, ak sa nechcete kvôli svojmu novému zamestnaniu presťahovať, je táto informácia pre Vás smerodajnou.  Aj v prípade, ak spoločnosť ponúka prácu na Home Office, je pravdepodobné, že bude v pravidelných intervaloch vyžadovať Vašu prítomnosť na pracovisku. Ak by bol teda pre Vás problém cestovať za prácou, napríklad raz do týždňa niekoľko kilometrov, nad danou ponukou by ste nemali ani uvažovať.
  • Ponúkaná finančná odmena:  Táto informácia je veľmi dôležitou súčasťou ponúkanej práce asi pre každého záujemcu. Pri každej ponuke treba zvážiť či je finančná odmena pre Vás dostačujúca. Nezabúdajte však na objektivitu pri posúdení svojich schopností a prínosu pre danú spoločnosť. Mať príliš veľké očakávania sa určite nevypláca a treba dávať pozor, aby ste vďaka nim neprišli o svoju príležitosť. Je veľmi pravdepodobné, že spoločnosť udáva vstupný plat, ktorý časom bude ešte rásť.
  • Náplň práce: Samostatnú pozornosť treba venovať tomu, čo inzerovaná práca obnáša. Každá spoločnosť má na určitú pozíciu iné nároky či už sa jedná o rôzne počítačové programy, s ktorými spoločnosť pracuje alebo postupy práce, ktoré sa môžu líšiť. Porovnanie svojich schopností a náplne práce Vám pomôže si spraviť základný obraz o tom, či je pozícia pre Vás alebo naopak nie. Vo väčšine inzerátov je náplň podrobnejšie rozpísaná a v prípade, ak každý z uvedených bodov ovládate, ste na najlepšej ceste túto prácu získať.
  • Termín nástupu do práce: Tento bod je podstatný najmä vtedy, ak ste ešte vo výpovednej lehote predošlého zamestnania alebo nemôžete nastúpiť ihneď. Ak spoločnosť uvádza, že zháňa pracovníka ihneď, prípadne to je urgentné a Vy viete nastúpiť až za dva tri mesiace, neznamená to automaticky to, že by ste na danú pozíciu nemali reagovať. Na druhej strane by ste však mali byť voči možnému budúcemu zamestnávateľovi férový a termín Vášho možného nástupu mu oznámiť už v sprievodnom liste.
  • Požadovaná prax v odbore: Nie každá pozícia je vhodná pre uchádzača - absolventa. Náplň práce mnohokrát vyžaduje dostatočné skúsenosti, prípadne zamestnávateľ nemá možnosti k zaučeniu začiatočníka.  Požadovaná prax by tak mala byť pre Vás naozaj smerodajným ukazovateľom. Absolventských pozícií je taktiež na trhu dostatok, takže je vhodné sa na začiatok zamestnať práve na takúto pozíciu. Finančne sú menej zaujímavé, no otvárajú Vám však cestu k iným pozíciám alebo Vám priamo spoločnosť poskytuje možnosť kariérneho rastu.
  • Minimálne požadované vzdelanie: Samotná prax nie vždy postačuje a preto by ste sa mali upriamiť aj na tento bod. Sú spoločnosti, ktoré požadujú minimálne prvý alebo aj druhý stupeň vysokoškolského vzdelania a preto, ak ste toto vzdelanie nedosiahli, inzerát nie je pre Vás vhodný.
  • Požadované cudzie jazyky: Niektorí zamestnávatelia majú zahraničných klientov či využívajú systémy v cudzích jazykoch. Preto by ste svoje sily nikdy nemali nadceniť a riadiť sa tým, čo uvádza spoločnosť ako požiadavku na cudzí jazyk.
  • Zamestnanecké výhody: Pre každého uchádzača je dôležité aj to, čo ponúka spoločnosť. Zvlášť dôležité, by to malo byť v prípade, ak je pre danú pozíciu potrebné cestovať za klientom a Vy nemáte auto. V takom prípade, zamestnanecký benefit vo forme služobného vozidla, je pre výkon práce u Vás nevyhnutný.

Reakcia na pracovnú ponuku         

Ak ste sa už rozhodli reagovať na pozíciu a zvážili ste všetky pre a proti, je vhodné vybrať si správnu cestu kontaktu. Preštudujte si kontaktné údaje, ktoré spoločnosť uvádza, aby ste vedeli, aké máte možnosti. Najrýchlejším spôsobom je informovať sa priamo telefonicky. Telefonicky však nezašlete ani Váš životopis či motivačný list. Preto je najvhodnejšou alternatívou prvého kontaktu použiť e-mailovú komunikáciu. Aj tá však má určité pravidlá. Ako správne napísať e-mail so záujmom o pracovnú ponuku?

  1. E-mailovú adresu nikdy nepoužívajte s prezývkou či vymysleným menom. Napríklad adresa Supergirl001@gmail.com alebo Mikke1@gmail.com je ukážkou nevhodnej e-mailovej adresy. Ideálna e-mailová adresa by mala zobrazovať Vaše meno. Ak adresa, ktorá by bola vhodnou alternatívou pre Vás je už obsadená, skúste použiť napríklad číslo, obrátiť poradie mena a priezviska, bodku alebo namiesto krstného mena použiť len iniciálu. Samotný e-mailový poskytovateľ Vám podá možnosti alternatívnych adries, z ktorých si budete vedieť vybrať.
  2. Svoj životopis posielajte vždy aktualizovaný. Danej pracovnej ponuke prispôsobte svoje zručnosti a pracovné skúsenosti, uveďte tie certifikáty, ktoré sú pre daného zamestnávateľa zaujímavé a aktualizujte dátum. Životopis sa snažte zaslať vo vhodnom formáte, napríklad pdf. Viac o tom, ako si napísať životopis nájdete v TOMTO článku. (link na článok)
  3. K životopisu sa snažte zaslať motivačný list. Väčšina zamestnávateľov, najmä na manažérske pozície vyžaduje priamo zaslanie motivačného listu, ale aj v prípade, ak tak spoločnosť nespraví, je správne ho zaslať. Môže Vám to priniesť výhodu oproti konkurencii. Tak ako životopis, aj motivačný list sa snažte priložiť vo vhodnom formáte. Tak, ako sme písali v článku Ako si napísať motivačný list (link na článok), je vhodné motivačný list perzonalizovať pre danú pozíciu.
  4. Sprievodný list by ste mali vpísať priamo do e-mailu. V tomto prípade je vhodné sa vžiť do pozície zamestnávateľa alebo personalistu, ktorému príde množstvo ponúk. Je pravdepodobné, že nemajú čas čítať pridlhé sprievodné texty. Buďte preto stručný a výstižný. V sprievodnom liste uveďte svoje meno a kontaktné údaje, to, kde ste inzerát našli a snažte sa stručne popísať, prečo ste vhodným kandidátom práve Vy. Životopis a motivačný list pridajte do prílohy - upozornite na to v rámci textu. Nezabudnite dodať, že sa tešíte na odpoveď a prípadnú pozvánku na pohovor.
  5. Ak reagujete na viacero pozícií naraz, vždy si ich zapamätajte. Ak sa Vám spoločnosť spätne ozve je vhodné vedieť o čo ide, inak môžete u zamestnávateľa vzbudiť dojem nezáujmu. Zároveň nie je vhodné reagovať na jednu ponuku viackrát.
  6. Vyčkajte, až sa Vám zamestnávateľ ozve. Nie je vhodné deň po zaslaní Vášho životopisu a motivačného listu písať ďalší mail, že ste ešte neobdržali odpoveď. Ako sme spomínali vyššie, zamestnávateľovi prídu pravdepodobne desiatky ponúk a chvíľu zaberie sa nimi prelúskať. Ak ste veľmi nedočkavý a spoločnosť uvádza telefonický kontakt, môžete vyskúšať po niekoľkých dňoch zatelefonovať a informovať sa.
  7. Nezabudnite pripojiť certifikáty z absolvovaných kurzov. Hlavne tie, ktoré spomínate v životopise. Ak máte možnosť zaslať aj ukážku svojej práce, zašlite aj tie. K svojmu životopisu a motivačnému listu môžete pripojiť aj referencie od predošlých zamestnávateľov.

Ak sa budete držať týchto bodov a ste vhodným uchádzačom, hľadanie Vašej vysnívanej práce by malo byť o niečo jednoduchšie. Ak sa Vám spoločnosť neozve, nezúfajte. Hľadanie práce niečo trvá a berte do úvahy aj to, že práca je dlhodobá záležitosť, preto je nutné byť pri jej hľadaní čo najprecíznejší.

Ak však dostanete príležitosť a pozvánku na osobný pohovor, uistite sa, že naň prídete čo najlepšie pripravení. Dobrý prvý dojem zanecháte už správnym výberom oblečenia. Prečítajte si preto naše odporúčania, ako sa obliecť na pracovný pohovor. Sebavedomie však bude vychádzať hlavne z vášho verbálneho prejavu. Dlhé premýšľanie nad položenými otázkami personalistu môže zmariť vaše šance na novú prácu. Vopred si preto pripravte svoje vlastné originálne odpovede na najčastejšie otázky na pracovnom pohovore, ktoré nezvykne vynechať žiadny potenciálny zamestnávateľ.