Dobrovoľník - sprievodca Légiovlaku v Múzeu dopravy

Ponuka je neaktívna, nedá sa na ňu reagovať.

Ponuky z podobných lokalít

Ponuky z podobných kategórií

  • Miesto práce:
  • Ponúkaný plat (základná mzda):
    Dobrovoľnícka činnosť je bez nároku na finančnú odmenu/honorár.
    Zobraziť viac
  • Druh pracovného pomeru:
  • Termín nástupu do práce:
    od 19.9.2017 do 28.9.2017

Informácie o pracovnom mieste

Hľadáme pomoc pri prezentácii unikátneho vojenského múzea na koľajniciach : Légiovlak 2017 v Múzeu dopravy Bratislava za neprerušenej činnosti Múzea dopravy Bratislava v dňoch 19.9. až 28.9.2017.

Samotná expozícia Légiovlaku aj Múzea dopravy má svojich sprievodcov, ale v čase ich spojenia, aj zo skúsenosti minulej návštevy, sme zistili, že potrebujeme dobrovoľnícku pomoc pri pohybe v múzeu, organizovaní skupín (aj keď žiadame dopredu nahlásenie sa), čakaní na uvoľnenie sa sprievodcov po múzeu aj po vlaku. Hľadáme dobrovoľníkov so (ideálne) záujmom o techniku a vojenské dejiny, aj s trpezlivosťou pre detských a mládežníckych návštevníkov a schopnosťou ich aspoň krátkodobo zaujať.

V pracovné dni 19.-22.9. a 25.-28.9. potrebujeme denne tri osoby v čase od 15,00 do 19,00 hod. Cez víkend 23.-24.9, potrebujeme denne 5 osôb od 10,00 do 19,00 môžu byť v dvoch skupinách 10,00 až 13,00 a 15,00 až 19,00 hod. Nie sú žiadne špeciálne nároky na obuv a oblečenie. Káva + čaj (+ toalety) budú zabezpečené. Pred začiatkom bude vykonané krátke školenie BOZP. Doprava do múzea ideálne MHD, parkovanie osobných áut pred múzeom zabezpečené bezplatne. Tešíme sa na vás ! :-) Kontakt : email

Unikátny Légiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918–1920. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa začal v 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát. Légiovlak tvorí 13 zrekonštruovaných vozňov a predstavuje vojenské ešalóny prepravované železnicou, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále, pričom pri prejazde museli bojovať s boľševikmi. Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov, boli vybrané najčastejšie používané vagóny.

Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho,zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov. Jeden z uvedených vozňov – dielenský sa do Légiovlaku podarilo zaradiť vďaka spolupráci slovenských partnerov – Nadácie Milana Rastislava Štefánika v Bratislave a Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen. Jeho exteriér predstavuje vernú rekonštrukciu historického vozňa, vyrobeného v roku 1906. Nájdené stopy po guľkách sú nemými svedkami udalostí 1. svetovej vojny a jeho interiér tvoria dve expozície. Expozícia Légiovlaku je určená pre odbornú i laickú verejnosť všetkých vekových kategórií, pamätníkov a ich potomkov, ale predovšetkým deti a mládež. Súčasťou výstavy je aj množstvo dobových dokumentov a artefaktov. Posádka vlaku v dobových uniformách sprevádza návštevníkov vlakom s odborným výkladom a vie pomôcť aj s dohľadaním predka – legionára.

Požiadavky na zamestnanca

  • Minimálne požadované vzdelanie:
    základné vzdelanie
  • Vhodné pre absolventov:
    Áno